injectAz influenza egy vírus által okozott megbetegedés. A Magyarországon forgalomban lévő influenza ellenes oltóanyagok kizárólag inaktivált vírust vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák. Ezek nem okozhatnak betegséget, csupán „felkészítik” az immunrendszert az influenza elleni védekezésre.

Az oltás beadását esetlegesen kísérheti néhány kellemetlen tünet. Az influenza kórokozója olyan különleges képességekkel rendelkezik, hogy szerkezete folyamatosan és gyorsan változik! Ennek következménye, hogy időről-időre meglephet minket. Sok embert képes megbetegíteni egyszerre, egyidőben, akár komoly szövődményket is okozva! Több hasonló vírus is produkálhat ilyen tüneteket, különösen az őszi-téli hónapokban. Ezeknek azonban nincsenek komoly következményei, és nem tud olyan gyorsan terjedni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a szövődményekkel járó, súlyos, kórházi ápolást igénylő esetek száma évente 3-5 millió között van, s ezek közül 250-500 ezer sajnos halálos kimenetelű. Ezek elgondolkodtató számok, egy oltással megelőzhető betegség esetében.

Ezek a következőek lehetnek: láz, fejfájás, gyengeség, rossz közérzet, valamint a beadás helyén: bőrpír, duzzanat, fájdalom. Ezek a jelenségek átmeneti jellegűek, önmaguktól spontán javulnak néhány napon belül.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: Nemzetközi Oltóközpont