Toth Angelika CosetteAz idei tél változatos időjárása és rendkívül ingadozó hőmérséklete a különböző vírusos megbetegedések és az influenza melegágya. A légúti fertőzések és az ezzel járó torokgyulladás, valamint a szövődményként fellépő köhögés olyanokat is sújt, akik a hangjukkal dolgoznak nap, mint nap. Tóth Angelika a Madách Színház társulatának tagja, egy, a színházi élet égboltján frissen feltörekvő csillag. Őt kérdeztük pályájáról, az influenza szezonban előforduló légúti megbetegedések megelőzőséről és kezeléséről, valamint az egészséges életmód kérdéséről.

A Madách Színház visszatérő látogatói musicalekben már több ízben is találkozhattak Önnel. Mesélne a színészi pályájáról?
- Békés megyéből származom, a zene és a színház iránti szerelem még a középiskolában kezdődött. 7 éven keresztül játszottam Mezőkovácsházán egy amatőr színházi társulat musical darabjaiban. Majd egy kedves barátnőm invitálására 2013 tavaszán jöttem Budapestre a Madách Színház egyik szereplőválogatásra. Ezt követően maga Szirtes Tamás színházigazgató úr hívott fel, hogy nagyon szimpatikus volt a castingon nyújtott teljesítményem, felkínálta, hogy szerepeljek a színházi kórusban, mint ensemble. Így indult el a budapesti karrierem a Poligamy című darabbal. Ezután további castingok következtek így kaptam lehetőséget a teátrum Mamma Mia című darabjában, majd a Vukban én játszottam Csele szerepét, nemrégiben a Fekete Péterben is bizalmat kaptam Szirtes Tamástól és legutóbb a Nyomorultak című műben választottak ki az egyik főszerepre Cosette személyében.

Fiatal színésznőként a megszaporodó szerepek és színházi fellépések egyre több elfoglaltságot jelentenek. Előfordult már, hogy egy vírusos megbetegedés, akár egy influenza ledöntötte a lábáról, vagy esetleg olyan légúti fertőzést kapott, ami heveny köhögéssel járt?
- Eddig még szerencsére a fellépések időszakában nem voltam igazán beteg, kisebb megfázásokkal küszködtem, a próbák alatt viszont előfordult már olyan, hogy betegen kellett helytállni, holott intenzíven köhögtem.

Kiváló immunrendszerre vall, ha sikerül minden influenzás időszakot átvészelnie. Gyermekkorában sem betegeskedett sokat?
- Érdekes módon 14-15 éves koromban volt egy időszak, amikor gyakran gyengélkedtem és sokat betegeskedtem. Ami még furcsább, hogy a húgom most pont ennyi idős és nála is ez a jellemző. Fogékony a vírusokra, úgy tűnik, hogy ez nálunk családon belül örökletes.

Milyen módon igyekszik megelőzni a kellemetlen helyzeteket, vagy esetleg a próbák megkezdése előtt milyen tüneti kezelést alkalmaz?
- Ez elengedhetetlen, hiszen egy-egy dal közben nem teheti meg a színész, hogy köhögjön, vagy a torkát köszörülje, amikor 800 néző figyelő tekintete szegeződik rá. Vannak jól bevált vény nélkül kapható termékek, melyet akár a mellkasra kenve, vagy az orrba lélegezve tisztítják a légutakat és csökkentik a köhögési kényszert.
Ugyanakkor jól bevált színházi praktika, hogy a fellépést megelőző este, vagy a darab előtt néhány órával a színészek inhalálnak, ugyanis annak rendkívül kedvező hatásai vannak a köhögéscsillapításban. Ekkor egy nagyobb tálba forró vizet töltenek, a fejüket fölé hajtják, amit előzetesen törölközővel fednek le. 10-15 percig végzik a ki- és belégzést. Használata ajánlott torokgyulladásra, megfázásra, influenzára, hörghurutra. A vízbe akár illóolajokat is lehet tenni, mely enyhíti az említett betegségek tüneteit, de akár szárított kamillát is be lehet áztatni a vízbe.

Fontosnak tartom megemlíteni – habár engem nem érint – de a rendszeres dohányzás befolyásolja a légutak működését, gyakran jár köhögéssel, illetve éneklés közben intonációs problémákat is okozhat. Szerencsére a fiatalabb színészgeneráció kevesebbet dohányzik.
Egyébként én minden évben élek az influenza elleni védőoltás lehetőségével. Már csak azért is, mert van egy tartós betegségem, ami rendszeres odafigyelést igényel.

Mesélne erről bővebben?
- Crohn-beteg vagyok, mely az emésztőrendszer ismeretlen eredetű krónikus gyulladásos betegsége. Nálam sajnos egy genetikai hajlamnak volt köszönhető a kialakulása. Főként a fiatalabb korosztály a veszélyeztetett, nálam is 19 évesen diagnosztizálták. Sajnos az emésztőrendszer bármely szakaszát érintheti, leggyakrabban talán a vékony- és vastagbelet. Fekélyekkel, illetve gyulladásos tályogokkal jár. Kialakulásának okai máig ismeretlenek, az orvostudomány úgy véli, hogy állítólag több ok kölcsönhatása. Egyébként a betegség mellett abszolút aktív életet lehet élni, az egyetlen negatívum, hogy állandó gyógyszeres kezelést kell alkalmazni, mely csak mérsékli a tüneteket, de nem nyújt végleges gyógyulást. Kerülni kell a stresszt, az alkoholt, de egyénenként eltérő, hogy mi az, ami érzékenységet vált ki.

A hallottak alapján, akkor az Ön esetében különösen fontos az egészségmegőrzés. Mit jelent ez a mindennapokban?
- Igyekszem egészségesen élni. Az egyetlen egy dolog, amit nem lehet kizárni a színházi világban az a stressz, illetve az egészséges izgalom a fellépések előtt. Változatosan táplálkozom, sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztok. Ehhez szerencsére hozzájárul a színház saját étterme, ahol változatosan és egészségesen főznek, mondhatjuk, hogy figyelnek a társulat egészségre. Még paleo ételek is szerepelnek az étlapon.
Egyébként az egészséges életmód kialakításához számomra előfeltétel az önbizalom, a helyes önértékelés a pozitív gondolkodás.

Van lehetősége, ideje sportolni?
- Sajnos az időm kevésbé engedi. A középiskolát megelőzően 4 éven keresztül fantázia aerobikra jártam, de az amatőr társulatba kerülést követően, már nem fért bele a napirendbe. Ugyanakkor a mai napig szerepelek olyan produkciókban, ahol az éneklés mellett táncolunk is. Igaz hetente, több mint 2 óra intenzív mozgást végzek, amit sokszor kevésnek érzek, szívesen mennék esetleg a Városligetbe futni, de sajnos egyelőre az elhatározás hiányzik igazán.

Hol és hogyan képzeli el magát 5 – 10 év múlva? Milyen jövőkép él Önben, mit szeretne elérni?
- Szeretnék azon az úton maradni, amin elindultam. Szeretnék még sok-sok szerepet eljátszani a Madách Színházban, szeretném akár más színházakban is kipróbálni magamat. Eddig pályám során kizárólag musicalekben szerepeltem, szívesen fellépnék prózai darabokban is. A színházon kívül is szeretnék fejlődni, van egy angol nyelvvizsgám, de nem szeretnék ezen a ponton megragadni, szívesen fejleszteném a nyelvtudásomat is.

Köszönöm a lehetőséget és a kellemes beszélgetést. Sok sikert kívánok céljai megvalósításához!