Fenyovary Eva2Egy megfelelő helyen lévő csinos kis anyajegy akár a szexepilje is lehet valakinek, ez tehát pozitívum. Szülőnek és gyermekének sokszor – nemtől függetlenül – testük ugyanazon a pontján található méretben, színben szinte azonos anyajegy. Ez a szoros családi kötelékre utaló „névjegy” szerepét tölti be. Hogyan alakul ki, veszélyes, vagy veszélytelen... A kérdésekre Dr. Fenyőváry Éva bőrgyógyász szakorvos válaszol.

 

- Mi az anyajegy, különös tekintettel arra, hogy mi laikusok a legkülönfélébb méretű, formájú képződményeinkre is rámondjuk, hogy ez egy anyajegy?
- Az anyajegynek (latin neve: naevus) azokat a veleszületett, vagy csak később kialakuló, éles határú, maradandó elváltozásokat nevezzük a bőrön és a nyálkahártyán, melyeknek színe vagy felszíne a környezettől eltér.
- Vannak-e orvosi értelemben (nem csak külalakban) különböző típusú anyajegyek?
- Igen, vannak jó és rosszindulatú jellegű anyajegyek. Ezek alapvető meghatározója az, hogy a bőrfelszín kültakarójának melyik rétegéből származnak, és hol helyezkednek el.
- Mitől függ, hogy kinek hány anyajegye van, csak genetikai vagy más okai is lehetnek?
- A veleszületett anyajegyek nagysága az élet folyamán nem, vagy igen kevéssé változik. Az egyéb természetű anyajegyek változásai nagymértékben függhetnek az életmódtól, így például az anyajegyek a napfényben bővelkedő foglalkozások, (szolárium), vagy vegyi üzemben történő munkavégzés stb. esetén gyakoribbak, illetve függhetnek bizonyos betegségektől is.
- Mik azok az atipusos anyajegyek, miben különböznek (ha különböznek) a normál anyajegyektől?
- Az atipusos anyajegyek nagysága, felszíne, tapintata változást mutat. Mindenképpen figyeljünk a nagyságbeli és színbeli változásokra. Elkerülhetetlen a szakorvosi vélemény és – az orvos által szükségesnek ítélt esetekben – a szövettani vizsgálat!
- Anyajegye szinte mindenkinek van. Mire figyeljünk ilynekor nyáridőben?
- Az anyajegyeket nem szabad összetéveszteni a belgyógyászati betegségek okozta bőrelváltozásokkal, ilyen lehet például májbetegeknél a csillag vagy pók naevus az egyéb pigment vagy más eredetű elváltozások.
Megjegyzem a „szeplő” ártatlan, és nem tévesztendő össze sem az anyajeggyel, sem a szemölcsökkel!
Akiknek anyajegye van, legyenek óvatosak a napozással, inkább kerüljék, csökkentsék minimálisra és akkor is használjanak fényvédő kérmet. Számukra javaslt az évenkénti bőrgyógyászati vizsgálat, mivel akinek sok anyajegye van, annak nagyobb a melanoma (bőrrák) kialakulásának kockázata.
- Melyek azok az elváltozások, amikor mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni?
- Minden olyan esetben, amikor valaki a bőrön, mint kültakarón váratlanul megjelenő, elváltozásokat észlel, melyek kitűnnek a bőr felszínén, forduljon szakorvoshoz, mivel ezek figyelmet felhívó jelenségek a bőrgyógyászati konzíliumra.
- Mit tegyen az, akinek a legkülönbözőbb testrészeken esztétikailag soknak számító anyajegye van?
- Egyetlen teendője van az illetőnek: bőrgyógyászati konzíliumot kérjen szakorvostól. Az optimizmus alapja: mindenkinek van szépséghibája.
- Veszélyesnek mondható-e az anyajegy?
- A veszélyt mindig a nemtörődömség, a figyelmetlenség rejti magában. Ha valaki a fentiekben leírtaknak megfelelően a bőrén rendellenességet észlel, forduljon szakorvoshoz. Csak a bőrgyógyász fogja tudni megítélni, hogy a kérdéses anyajegy veszélyes-e, vagy sem.
- Függ-e attól az anyajegy veszélyessége, hogy melyik testrészünkön található?
- Az anyajegyek előfordulása valóban multiform. A strucc-politika soha nem vezet jóra és elszalajtjuk a megoldás reális lehetőségét.
- Tudjuk, hogy létezik rákszűrés, tüdőszűrés stb., de van-e anyajegyszűrés, különösen a veszélyeztetetteknek?
- Valójában ilyen jellegű célzott szűrés nincs. De mindnyájan előbb-utóbb orvoshoz kerülünk, akinek a figyelmét ezek a jelenségek nem kerülik el. Bőrgyógyászként azt javasolom, időnként fürdés után, a tükörbe nézve térképezzük fel olyan testrészeinket is, amelyek nincsenek egyébként nap-mint-nap szem előtt. Nagyon fontos szerepe van az önvizsgálatnak!
- Minden anyajegy eltávolítható sebészetileg? Ha nem akkor mikor és miért nem?
- Erre a kérdésre a részletes válasz több oldalnyi lenne, ezért erre nem vállalkozom. A végkövetkeztetést tartom fontosnak: minden eltávolított bőrrészből készüljön szövettani vizsgálat.

Tisztelt Főorvos Asszony! Köszönjük az interjút.
Dr. Fenyőváry Éva elérhetősége

Az interjút készítette Offenbeckné dr. Sólyi Ilona