Gyerekmento autoAkár egy baleset, akár akut betegség miatt kell mentőt hívni, ha gyermekkel történik, akkor azt igazságtalannak és talán tragikusanak érzi az ember. 15 éve speciális gyermek-mentőorvosi kocsi működik Budapesten. Ez nem mentőautó, hanem személyautó, amely attól speciális, hogy gyermek-sürgősségi ellátásban gyakorlott szakorvost szállít a helyszínre és minden gyermek-mentéshez szükséges eszköz teljes méretválasztékban rendelkezésre áll az autón.

Hogyan történik a gyermekek mentése, miért más ez, mint ha felnőttet ér baleset?
Erről és a speciális gyermek-mentőorvosi kocsiról kérdeztük dr. Gesztes Évát, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatóját.

 

Gesztes Eva- Kedves Doktornő! Ön mióta foglalkozik gyermek-mentéssel?
- 26 éve dolgozom az Országos Mentőszolgálatnál részfoglalkozású orvosként, 21 éve foglalkozom gyermekmentéssel. 1998-ban az első és azóta is egyetlen magyarországi gyermekrohamkocsi létrehozásában és működtetésében vettem részt, és mint kivonuló mentőorvos számos gyermekesetet láttam el. 2004 óta a Magyar Gyermekmentő Alapítványt vezetem, amely a gyermek mentőorvosi kocsi üzemeltetésében segíti az Országos Mentőszolgálatot.

- Miért más feladat baleset esetén egy sérült gyermek mentése, mint egy felnőtté?
- Értelmezzük a baleseteket tágabb értelemben, hiszen a mentő nemcsak traumás sérülteket lát el, hanem sokszor belgyógyászati, neurológiai stb. betegségben szenvedő gyermekeket. A gyermekeket gyakran gyermekgyógyászati betegségek sújtják, amelyek kezeléséhez előfordulhat, hogy olyan gyógyszerek, eszközök szükségesek, amelyek a hagyományos mentőautókon nem találhatók meg. Ilyen eszköz például az ultrahangos gyógyszerporlasztó és párásító, amelyet légúti fulladásos betegségek során alkalmazunk. Rendelkezünk továbbá ultrahanggal, laborkészülékkel, videó-laryngoskóppal (gégetükörrel) és speciális gyógyszerekkel, a röntgent leszámítva egy gyermekintenzív osztály eszköztárával, ezért is mondjuk, hogy ezek a mentőorvosi autók a kórházak meghosszabbított karjai.
Egy másik fontos szempont, hogy minden eszköznek teljes méretválasztékban kell rendelkezésre állnia ezeken a különleges, gyermekekre kialakított mentőautókon. A magyarázat nagyon egyszerű. A gyermekek életkoruknál fogva nagyon különböző testalkatúak, méretűek lehetnek. Egy egyszerű példát kiragadva a vérnyomásmérő mandzsettának 6 féle méretben kell elérhetőnek lennie ahhoz, hogy pontos mérést végezhessünk. Érdemes kiemelni azt a különbséget is, hogy a gyermekek esetében különösen nagy gyakorlatot igényel a véna-és légút biztosítás, ezért olyan szakemberekre van szükség, akik naponta végeznek ilyen beavatkozásokat. A hagyományos mentőkön szolgálatot teljesítő kollégák 90%-ban felnőtt eseteket látnak el. A 10%-ban előforduló gyermekeseteknek is csak 1-2 %-ában van szükség intenzív beavatkozásra, így a megfelelő rutin ezen a téren nehezen szerezhető meg. Olyan szakorvosokra van tehát szükség, akik főállásban gyermeksürgősségi ellátással foglalkoznak és halmozottan sok intenzív esetet látnak el naponta. Nem hanyagolható el az sem, hogy a gyermekek megközelítése a vizsgálatok, beavatkozások során szintén nagyban eltér a felnőttekétől. Érteni kell a „gyermekek nyelvén”, tudni kell kommunikálni a szülőkkel, ami szintén nagy gyakorlatot igényel.

- Említette, hogy a nálunk fejlettebb országokban új, és a betegellátás szempontjából lényegesen hatékonyabb módszer, az un. MENTŐORVOSI-KOCSI használata honosodott meg. Ezt a szakmában MOK autóként említik. Mit jelent ez, miért más ez a megoldás, mint a hagyományos mentőautó, vagy az un. rohamkocsi?
- A mentőorvosi autó (MOK) valóban csak hazánkban számít új ellátási formának, több nyugati országban már évek óta szerves részét képezi a mentési rendszernek. A MOK esetében egy személyautó szállítja a helyszínre a szakorvost és a felszerelést. A felszerelés csak annyiban különbözik egy rohamkocsiétól, hogy nincs az autóban hordágy. Biztosan felvetődik a kérdés az olvasóban, hogy hogyan kerül akkor kórházba a beteg? A válasz egyszerű, egy hagyományos mentőautóval. A MOK lényege, hogy egy személyautó gyorsabb haladást tesz lehetővé, mint egy mentőautó és így gyorsabban ér az eset helyszínére. Ez az 5-10 perc időnyereség egy újraélesztés kapcsán például a beteg életét jelentheti. Másik előnye a MOK-nak, hogy nem tölti a szakorvos az idejét az első ellátás után már stabilizált beteg szállításával, így rögtön riasztható egy másik súlyos esethez. Így az orvos munkája adott idő alatt jobban kihasználható. Természetesen az is előfordul, hogy a beteg állapota megkívánja, hogy orvos kísérje a kórházba. Ezekben az esetekben a MOK orvosa a szükséges felszereléssel együtt átül az orvos nélküli mentőautóra és elkíséri a beteget. Ma már arról sem feledkezhetünk meg, hogy a MOK üzemeltetése gazdaságosabb, mert a személyzet csak 2 főből áll és az üzemanyag költsége is kevesebb, mint egy rohamkocsi esetében.

- Hogyan működtetik a gyermek-MOK mentőautót?
- A gyermek-MOK alapítványi támogatással szintén az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) keretein belül kezdte meg működését. Az Országos Mentőszolgálat végzi a MOK központi irányítását és részben állja az üzemeltetés költségeit.
A Magyar Gyermekmentő Alapítvány biztosítja a személyautót, a teljes felszerelést és közvetíti a szakorvosokat.

- Hogyan lehet akkor a mentést kérni, ill. végezni? Ha én felhívom a mentőket, rögtön kérhetem, hogy hozzánk ilyen speciális autót küldjenek?
- Ez egy nagyon fontos kérdés. Senki nem kérheti célzottan ezt az autót! Ha mentőellátásra szorul a gyermekünk a 112-es hívószámot kell hívni. A 112-re beérkező hívások alapján az OMSZ központi irányító csoportja dönt arról, hogy hol van szükség a gyermek MOK –ra.

- Milyen jellegű megkeresések érkeznek?
- Nagyon széles skálán mozognak a betegségtípusok, mondhatjuk, hogy mindenre felkészültnek kell lennünk. Leggyakrabban fulladó, lázgörcsös, vagy traumás sérültekhez vonulunk, de minden előfordul a forrázott sérülttől, a szülésen át a vakbélgyulladásig.

- Miért olyan fontos a gyermek-MOK?
- Azért, hogy a leggyorsabban a helyszínre érve, a legkorszerűbb felszereléssel, a legjobb szakemberek láthassák el a bajba került gyermekeket. Az első ellátás (az első 30 perc) döntő jelentőségű a betegségek későbbi kimenetele szempontjából.

- Úgy tudom szülőket is oktatnak. Miért tartják ezt fontosnak, hogyan érhető el a képzés?
- Gyakran tapasztaljuk, hogy a szülők tanácstalanok vészhelyzet esetén, nem tudják mit tegyenek, amig érkezik a mentő. Fontos pedig, hogy felkészültek legyenek egy esetleges baleset ellátására, megelőzésére. Ezeket az ismereteket adjuk át egy 4 órás, térítésmentesen elérhető tanfolyam keretében, mely elméleti és gyakorlati részből áll. Örömünkre szolgál, hogy az érdeklődés nagyon nagy, egyre felelősségteljesebben gondolkoznak a szülők, nagyszülők. Eddig 37.000 kisgyermekes szülőt oktattunk országszerte. Jelentkezni képzéseinkre honlapunkon www.mgya.org keresztül lehet.

- Milyen fejlesztési céljai vannak az Alapítványnak, és milyen eszközei vannak ehhez?
- Jelenleg gyermekmentési pontot építünk a Balaton déli partján, ahol 14. éve mentünk. Nyáron nagyon sok gyermek tölti a vakációt a Balaton mellett, így a mi jelenlétünkre is szükség van. Most nyílt lehetőségünk arra, hogy korszerű állomáshelyet biztosítsunk mentőinknek és a személyzetnek. Az építkezés támogatók segítségével és 1%-os felajánlásokból valósul meg.

- A koronavírus-járvány milyen speciális feladatokat ró Önökre?
- A védekezés áll az első helyen. A személyzet biztonsága kiemelt fontosságú, mert ha kiesünk a szolgálatból nem tudjuk menteni a betegeket. Rendszeresen fertőtlenítjük a szolgálati helyeinket, maszkot viselünk a közösségi terekben, nem járunk nagyobb rendezvényekre, a legtöbb szakmán belüli oktatást, tudományos előadást az online térbe helyeztük át. Eleinte a szülők oktatását kisebb létszám mellett tartottuk meg, jelenleg viszont szüneteltetni kényszerülünk. Folyamatosan képezzük magunkat az új vírussal kapcsolatban, hiszen naponta jelennek meg új tudományos közlések a témában. Az eszközök beszerzésénél jelentős késésekkel kell számolnunk, valamint a támogatások csökkenésével.

- A karácsonyi ünnepekre készülődve mire hívná fel a szülők figyelmét, mire ügyeljenek?
- Jelen helyzetben az idősebb korosztály védelmére kell odafigyelni a családi találkozások alkalmával. Minden karácsonyi időszakban érdemes a fényfüzérek veszélyeire is felhívni a figyelmet. A gyermekek előszeretettel fogják meg, játszanak a színes égőkkel, ami áramütést okozhat. Ne vásároljunk bizonytalan forrásból ilyen kiegészítőket. A karácsonyi sütés-főzés alkalmával pedig csak akkor engedjük be a kicsiket a konyhába, ha tudunk figyelni rájuk, megelőzendő, hogy égési sérülést szenvedjenek el.

Tisztelt Doktornő, kedves Éva! Köszönjük az interjút. Áldott Ünnepeket kívánunk!

Dr. Gesztes Éva elérhetősége
egesztes@mgya.org
www.mgya.org 

Kedves Látogató!
Az Alapítvány adományokból és pályázatok útján elnyert pénzösszegekből biztosítja a Gyermek Mentőorvosi Kocsik működését, valamint országszerte elérhető térítésmentes baleset-megelőző képzéseit.

Az adományozás lehetséges módja:
Bankszámlánkra való befizetéssel, utalással
12010374-00113575-00100005

Az interjút készítette: Offenbeckné dr. Sólyi Ilona