fajdalom3Nyom, szúr, lüktet, hasogat, nyilall, feszít és még lehetne sorolni rengeteg változatát a fejfájásnak. Bármilyen is a fájdalom jellege, egy biztos, meg tudja keseríteni az egész napot. Nehezebb koncentrálni, pihenni sem lehet, egy hétvégi programot is tönkretehet egy hosszantartó erősebb fejfájás.

Ha valami fáj, az figyelmet kíván, nehéz másra koncentrálni, elvégezni a napi teendőket vagy pihenni a hétvégén. A fejfájás két leggyakoribb típusa migrénes illetve a tenziós fejfájás. A migrén rohamokban jelentkező általában féloldali fejfájás. Bizonyos tünetek már a fájdalom kialakulása előtt is jelentkezhetnek, mint pl.: látászavar, hányinger vagy akár fény- és hangérzékenység. Ha ilyenkor már bevesz valaki fájdalomcsillapítót, sok esetben meg tudja előzni a migrénes roham kialakulását. A már kialakult migrén-kezelés nélkül - több órán, vagy akár napokig is eltarthat. A tenziós fejfájás inkább tompa nyomás-szerű érzés a fejben. Általában enyhe vagy középsúlyos fájdalommal jár, legtöbbször a homlokon, tarkótájon, vagy abroncsszerű szorító érzésként az egész fejet érintve jelentkezik. Egyéne válogatja ki hogyan éli meg.

A fejfájás kialakulásában az életkornak is szerepe van. Kisgyerekeknél általában valamilyen betegség kísérő tüneteként, vérszegénység, látásproblémák miatt alakul ki. Felnőttkorban általában a stressz, elhízás, magas-vérnyomás okozhat fejfájást. Idősebb korban a nyaki erek meszesedése, gerinccsigolyák kopása, rheumás gyulladásos folyamtok kísérő tünete lehet a fejfájás. Legtöbbször nehéz kideríteni a fejfájás okát.  A rendszeresen visszatérő és erőteljes fájdalom mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel annak megállapítására, nincs-e valamilyen szervi ok a háttérben.

A fejfájást közvetlenül az agy bizonyos területén kis gócban kialakuló oxigénhiányos állapot hozza létre, ami az idegsejtek fokozott ingerlékenységét eredményezi. Ebből a gócból kiinduló ingerek aztán egyre nagyobb területét érintik az agynak, így kísérheti fejfájásunkat pl. látászavar vagy hányinger. Az oxigénhiány következtében olyan anyagok szabadulnak fel a sejtekből, ami gyulladáshoz hasonló állapotot eredményez.

Az Algoflex Forte magas, 600 mg ibuprofen hatóanyagtartalma nem csak fájdalomcsillapító, hanem gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ezért különösen hatásos fejfájás esetén. Az adagolási útmutatót minden esetben figyelembe kell venni, és lehetőleg ne alkalmazzunk többféle fájdalomcsillapítót ezzel egy időben.

Ibuprofen tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer.

 

Forrás: sanofi-aventis